VICTOR KARPIS

    Nascut în dulcele grai moldovenesc, in casa parintilor din Vaslui, la 24 octombrie 1905, din parintii Maria si Alexandru Karpis, ca descendent al Velsardarului si Banului Dimitrie Karpis.
    Se pune in slujba muzicii chiar din scoala unde i se remarca convingerile sale estetice si nationale asupra cantecului ca expresie a fizionomiei unei natiuni, ce se vor desavarsi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, ale carui cursuri le-a absolvit în anul 1926. De la aceasta data pana în 1929, a functionat ca profesor de muzica la Scoala Normala din Calarasi.Se stabileste definitiv în orasul Giurgiu, ca profesor de muzica la Liceul „Ion Maiorescu”, unde din 1929 si pana la sfarsitul vietii a desfasurat o intensa activitate didactica si social-culturala. Aici, alaturi de ansamblul coral, infiinteaza o orchestra semi-simfonica, care raspunde la toate manifestarile cultural-artistice ale orasului.
    Activitatea didactica a profesorului Victor Karpis se impleteste cu cea pe care o desfasoara ca director muzical al Societatii Muzicale „Lyra”, organizand concerte de neuitat, animand în mod deosebit viata muzicala din oras, judet si tara.
    In 1947, sub bagheta profesorului Victor Karpis, ia fiinta Corul Casei de Cultura care s-a impus în competitiile judetene si republicane, fiind de doua ori laureat si de trei ori ocupand locul intai.
    Conduce cu competenta din 1967 Scoala de Muzica si Arte Plastice, care astazi ii poarta numele si reuseste în scurt timp sa formeze o orchestra semi-simfonica din elevii si profesorii scolii. Cu ajutorul acestei orchestre si cu Corul Casei de Cultura, destoinicul profesor reuseste sa puna in scena in prima auditie, doua operete in stil popular ale compozitorului Gheorghe Bazavan, pe libretul lui Nicolae Totan: „Cu dragostea nu te juca” si „Cine iubeste si lasa”
Alaturi de activitatea didactica si culturala depusa, s-a preocupat de a compune cantece pentru copii si tineret, piese corale, aranjamente orchestrale si prelucrari folclorice ce au fost publicate în diverse reviste de specialitate si în brosura „Cantece din roua vietii”.
    Pentru aceasta munca neobosita primeste diverse premii, distinctii, medalii.
    Muzician cu deosebite calitati, profesorul Victor Dimitrie Karpis, face parte din pleiada acelor oamaneni de cultura ce si-a legat numele de tot ce poate include fenomenul de inaltare a sufletului si spiritului uman.
    Victor Karpis, ramane figura reprezentativa a vietii culturale din Giurgiu, sub bagheta caruia, timp de41 de ani, s-au perindat generatii de elevi, coristi si instrumentisti, care a contribuit intr-o mare masura la dezvoltarea miscarii muzicale din tara noastra.
Victor Karpis
Patron spiritual
Şcoala de Muzică şi Arte Plastice
Giurgiu

              Victor Karpis este considerat de corişti şi instrumentişti cu "mâini de aur" şi de specialişti, "deschizătorul porţilor de aur ale muzicii", <părintele muzicii giurgiuvene>.